2013. december 1., vasárnap

December 1 :D kezdődik....


Ma van advent első vasárnapja és ráadásul december elseje :D
Nekünk vannak ilyen kis családi tradícióink.Ilyen:vasárnap karácsonyi zene végtelenítve közös ebéd advent gyertya a megfelelő mennyiségben ég és közösen ebédelünk.Mi mindig szanaszét eszünkxD Úgy hogy ez ilyen...speciál :D Bár nagyon nincs néha kedvem az egészhez mert 10-kor felkelni vasárnap....fizikálisan fáj.Na de kezdjük magával az adventtel.
Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele".Ez a karácsonyra vonatkozik és régebben "kisböjtnek'' is nevezték.

Az adventi koszorú szokása csupán a 19-20 században terjedt el.Az ősét Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el.Egy felfüggesztett szekérre 23 gyertyát rakott és miden nap meggyújtott egyet karácsonyig.Ma tudjátok hogy néz ki egy adventi koszorú nem?xD Mostanában bárki beszerezhet bármilyet ízléséhez megfelelően.
Eredetileg fenyő ágból vagy hasonlóból készült  kör alakú koszorú,4 gyertyával díszítették.Ez eddig stimmel ugye? Na de régen...a katolikusoknál más volt.Mindegyik lila kivéve egy ami rózsaszín.Minden vasárnap meg gyújtunk egyet míg az utolsó vasárnap mindegyik égni fog.De a gyertyáknak van szimbolikus jelentése is.Mindegyik más fogalmat jelöl.A négy fogalom amire gondolni kell a hit,remény,szeretet és öröm.De személyeket is szimbolizál szóval van bőven mögöttes tartalom.Szóval a vallás itt elég dominánsan fenn maradt.Igaz a mai napig megmaradt a 4 gyertya de sokan elfeledték a fogalmakat amik mögöttük tartózkodnak.A gyertya színeket sem tartják.A vissza számlálást segíti még az adventi naptár is ami nekem sokkal....hogy mondjam...segít tudni hanyadika is van xD Mert ránézel és tudod~
Lehet anyával csináltatok adventi koszorút és felveszem hogy csinálja.(A Muti csinált ilyen virágos iskolát szóval ért az ilyenekhez)



Nekem is hasonló van és ebbe fülbevalótól megkezdve csokiig mindent bele lehet tenni.jelenleg az első 6-ba csoki van :3 Most képzeljétek el hogy milyen jó reggelente csokival indítani vagy a napot csokival zárni~
De ennek szerintem tök kedves története van.Nem olyan nyers mint az előző ^^
Történetünk 1900 körül kezdődött, egy német háztartásban kezdődött és egy kedves édesanyához kötődik, akinek kisfia imádta a karácsonyt.Ő volt Gerhard.A kicsi már már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papír lapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.
Na ugye hogy megmondtam??^^ ez olyan kis cuki.Igazi anyai törődés^^
Na ezt szépen felrakom most.Hogy benne maradjak az elsejei frissítésben.
Meglássuk hogy még ma mit csinálok vagy mihez kezdek neki :3
Na bye bye^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése