2015. június 26., péntek

Selfie esszé (képek nélkül)




Elemző esszém témája, a manapság annyira divatos selfie, ami forgószélként terjedt el világ szerte, sztárok és normális emberek körében is. De mi is az a selfie? Eleinte csupán a fiatalok körében használatos szó volt, amely az önmagukról készült képet takarta.
2013-ban a divat szó bekerült a szótárakba is. Definíciója megszületett, ami magába foglalja azokat a fotókat, amelyeket valaki magáról készít, jellemzően okos telefonnal vagy web kamerával, azután pedig feltölti valamilyen közösségi oldalra. De, hogy is jutottunk el ide? Miért is lett a selfie valós kifejezés? Azt hiszem az lesz a legjobb, hogy ha a legelején kezdem. Az Oxford English Dictionary az angol nyelv területen legelterjedtebb és legnagyobb szótár, mely megközelítőileg 750.000 angol szót tartalmaz. Sokszor elhangzik az állítás, hogy ami nincs benne az nem is létezik. Most a „twerk” (segg rázás), „squee” (izgatott visítás) a szlenges „srsly” (komolyan) mellett a „selfie” (ön portré szlengesen) is megjelent a híres-neves szótárban. A Samsung egyik felmérése pedig arra is rávilágít, hogy miért érdemes tudni a szó jelentését.
A „selfie” (ejtsd: szelfi) egyfajta szlenges, laza formája a fényképes „self portrait” kifejezésnek, mely az önmagunkról, általunk készült fotót jelenti. Így rögtön a tükörben kacsaszájjal csücsörítő tini lányok jutnak eszünkbe, de a „selfie” csak félig-meddig jelenti ezt a műfajt. Sokkal jellemzőbb inkább a saját kézben tartott, magunk felé fordított fényképező géppel készült fotó, ha a „selfie” kifejezést használjuk. A NASA is megmutatta humorérzékét, mikor a Marson dolgozó kutatórobotot arra utasították, hogy az egyik robot karon lévő kamerát fordítsa maga felé és készítsen felvételt (persze szigorúan a magasba tartott karral). A fotó később „a Curiosity is képes ön portrét (selfie) készíteni” kép aláírással járta be a sajtót.
Persze a humort mellőzve a szó felvételét a szótárba az is indokolhatta, amire a Samsung egyik felmérése is rávilágít: A 18-24 év közötti korosztály által készített fényképek 30%-ka önmagukról készült „selfie”. Talán pont ezért fordulhatott elő, hogy a selfie hódítása itt nem állt meg. Az Oxford University minden évben megválasztja az adott év angol szavát, ami 2013-ban a selfie lett. Több mint 17 000 százalékkal nyert. Magának a szónak az eredete, egy 2002-es, ausztrál fórum bejegyzés lehet, amire 2 évre rá már Flickeren volt a selfie hashtag. Tömeges elterjedésére azonban még jó pár évet kellett várni, de utána már nem volt megállás, ahogy a fenti dolgokból is látszik. Azonban itt még a hódításnak nem volt vége. Dalokat is írtak a selfiezés jelenségéről és annak populáris oldaláról, amik a mai napig felkapottak, hallgatottak, bár a miért számomra kész rejtély, mivel a dalok nagy része csupán „tücc-tücc” zene, néha-néha benyögve a selfie szót vagy épp a „Let’s take a selfie’’ kifejezést, ami annyit tesz, hogy csináljunk selfiet. Tehát érdeme nem sok van.
Egy részről rombolja a személyes varázst, hátráltatja az egyéni személyiség kifejlődését, mivel mindenki ugyan olyan képeket készít, meg sem próbálnak semmilyen eredeti vonalat bele vinni, az individuális képességeket nem fejlesztik. Vannak, akik művészi szintre emelik az ön portré készítését és annak felhasználását, felruházzák többlet jelentéssel és egy fajta mondanivalóval vagy akár valami iránt kifejezik a tiszteletüket. Több kérvényt, petíciót segítettek ilyen képekkel, de már a családon belüli erőszakra is felhívták vele a figyelmet.
Minden korosztálynak, ember típusnak meg van a maga közösségi oldala. Például a fiatalabb lányok szívesen használják a TUMBLR-t, amit Tumblinak is szoktak rövidíteni. Természetesen itt a napi egy kép szóba sem jöhet. Néhány fiatal leányzó már az ébredése pillanatában készít magáról képet, sminkben (fent tartva a látszatát annak, hogy ők tökéletesen, kikenve kelnek fel) vagy jobbik esetben a nélkül, majd a reggeliről, indulásról, utazásról is készülnek képek, természetesen csupán egy kevés háttér látszatával, hogy tudjuk, ők más helyen vannak.
Véleményem szerint ennek túl sok értelme nincs, bár az interneten bármit meg lehet osztani, így szólni érte nem lehet, bár az is igaz, hogy így kiteszik magukat a zaklatóknak, akik követhetik minden mozzanatukat, zaklatásnak rakják ki magukat, ráadásul többet nem távolíthatják el a világhálóról.
Megjelentek még az internet kavalkádjában az olyan delikvensek, akik Ádám/Éva kosztümbe bujtatott testüket mutogatják, nem törődve azzal, hogy ezeket a fiatalok is láthatják, vagy a már említett zaklatók, sőt különböző nagykorúaknak szánt oldalakra is felkerülhetnek önnön tudtuk és bele egyezésük nélkül vagy éppen azzal.   Erre az oldalra nem csak ilyen identitású képek kerülnek fel. Ha új tárgyat kap, az ember szívesen megosztja örömét egy kép formájában ahol az újdonság és ő szerepel, vagy éppen egy rég nem látott baráttal való találkozást megörökíthetünk egy társas selfievel.
Természetesen nem csak a Tumblr a felkapott. Megannyi oldal jött létre a felhasználók igényeire orientálva ilyen a Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Weheartit és ezeken is előfordulnak a már említett jelenségek. Ezek közül a Snapchat, a Weheartit és az Instagram csupán fotók megosztására alkalmas. Ténylegesen semmi hasznuk nincs. Az ilyen oldalak felhasználókra támaszkodnak és azoknak közösségtől való függésére. Manapság az emberek függnek a környezetüktől, igaz más- más formában. Néhányan annyira önbizalom hiányosak, hogy ezekkel az oldalakkal próbálják pótolni azt. Sajnos sokszor a nagyon szép vagy különleges lányok, fiúk teszik ezt, kitéve magukat a nem kellemes hozzászólásoknak.
Ezekkel az online siteokkal együtt jelentek meg a trollok, akik hozzászólásaikban az emberek ócsárolására, lehúzására törekednek a leg alpáribb módokon, nélkülözve minden nemű inteligenciát. Mind a trollok és a selfiezők annyi időt töltenek el a gép, net, közösségi oldalak használatával, hogy a társas készségek néha megkopnak, vagy éppen teljesen át alakulnak.  Felmerült a Facebook és a Twitter is. Ezek az oldalak különbözőek, mint a korábban említettek, mivel nem csak képek megosztására alkalmasak, hanem üzenetekére is, továbbá chat funkcióval is rendelkeznek, ahol privát selfiet is küldhetünk a kiválasztottnak, ha úgy tartja kedvünk, egy fajta „emoji-ként” (hangulat jel, jelen esetben kép) használva, személyesebbé téve a beszélgetést.
A selfiezés nem csak ilyen esetenként idegesítő, néha szórakoztató dolgokat okozhat. Történnek tragédiák is. Ilyen volt egy repülő baleset is Amerikában. Erről az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség által lefolytatott vizsgálat kiderítette, hogy a 2014.május 31-én, a coloradói Watkins közelében lezuhant repülőgép pilótája és utasai selfieket készítettek és emiatt a pilóta nem tudott a megfelelő mértékben a gép irányítására koncentrálni. E miatt a gondatlanság miatt zuhant le a gép, ez pedig intő jel volt azoknak, akik vezetés közben vagy extrém helyzetekben készítettek selfiet.
Véleményem szerint a selfiezés jelensége fent fog maradni még jó ideig, mivel több funkciós, és ha más nem, az időt el lehet vele ütni, érdekes pillanatokat megörökíteni. Azonban nem szabad elfelednünk azt, hogy mértékkel kell készítenünk ezeket a képeket és nem szabad felelőtlenül megosztanunk őket.

A selfieket lehet csoportosítani a készítés helye, ideje, lelki állapota alapján és természetesen, hogy milyen nemű személy készíteni. Ilyen szempont még az is, hogy egyéni vagy csoportos selfieről van-e szó. Esszém további szakaszában szeretnék bemutatni pár selfiet ezen szempontok alapján.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése